Propere Handen

@stijnannendijck

Als de ogen de spiegels van de ziel zijn, wat zijn de handen dan? Het werkgeheugen? De stille getuigen van wat er gebeurde en hoe een mens zijn leven naar eigen vorm kneedt?

Deze waren alleszins indrukwekkend, en op hun oude dag hadden ze nog niets van hun kracht verloren. De vingers stonden krom, getrokken van het vele werken. Dat werken had ook veel vreugde en warmte opgeleverd. Met deze handen was steen voor steen het ouderlijk huis rechtgezet, net zoals de handen van zijn vader het hem hadden voorgedaan. De handen hadden elke plank, elke moer, elke nagel vastgehad waarmee hij ‘eigenhandig’ stukken meubilair ineengezet had. Hoe letterlijk kan een woord gebruikt worden. Het mooiste stuk, het eerste wiegje werd nog steeds gebruikt, nu voor de kleindochter.

Het waren handen die in het haar hadden gezeten, bij weer een nieuwe tegenslag, en het waren diezelfde handen geweest die hem er weer hadden uitgetrokken, bij datzelfde haar. Werken, aanpakken, doorzetten.

Het was bijna niet te geloven dat die knoestige knuisten, die grijpende klauwen in staat waren tot de zachtheid waarmee hij zijn kinderen had vastgehouden, en met diezelfde zachte, maar dwingende hand op het rechte pad had gehouden.

Het waren eenvoudige handen, eerlijke handen. Als je ze kreeg, wist je dat ze niet licht gegeven werden. En handdruk met betekenis, de warmte van vertrouwen.

Het waren handen die konden liefkozen, al was het aarzelend, alsof er altijd weer die angst was om iets te breken. Rustig ook,  en zelfzeker tegelijk. Handen die geleerd hadden tot wat ze in staat waren en welke kracht ze konden hebben, kracht die niet kon gebruikt worden wanneer hij zijn hobbies uitoefende, zachtaardige hobbies, in de tuin, en met jonge vogels.

Diezelfde handen lagen nu rustig in zijn schoot, en werden overpampeld door het kleinkind dat op zijn schoot zat. ‘Opa heeft harde handen’ kirde ze. Opa was gewoon blij. Hij had het toch maar mooi gedaan allemaal, met eigen handen.

 

Advertenties

Over guidooohh

Mensch, thirsty for life, interested in human interaction and curious about stupidity in general

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: