STRETTSS of zo…

@Just_slick

Er zijn maar twee dingen echt leuk aan kleine kindjes. De helderheid van hun ogen en de lekkere geur van hun haar.

Er zijn nog wel wat dingen te bedenken die leuk zijn aan babies, zoals kirrend lachen, en onschuldig in slaap vallen, of het vredige gevoel dat ze soms kunnen uitstralen, maar al heel snel wordt dat allemaal overschaduwd door tandjes, buikkrampen, pijntjes, en natte pampers.

Maar die ogen, dat is belangrijk. Want ze zeggen dat dat de spiegels van de ziel zijn! En dus ook de graadmeter van hun contentement.  En die geur, die moet je ook zolang mogelijk koesteren, want die verdwijnt ook na verloop van tijd…

Wat rest, dat zijn dus de ogen, en de heldere onbevangen manier waarop ze de wereld in kijken.

Het jongetje lag in de wieg, te wachten op aandacht. Kleine kindjes krijgen veel aandacht, als ze heel klein zijn. Want dan zijn ze schattig. Het jongetje wist dat er spoedig iemand zou komen om hem uit zijn wiegje te tillen, en wat met hem te spelen, en dat was leuk.

Het was een blij kind, en het was een kind dat in die blijdschap ondersteund werd door zijn ouders. En door zijn familie, en door zijn peter en meter. Allemaal mensen die het heel goed met hem voorhadden, en die warmte en liefde wensten te geven tot het einde hunner dagen, gewoon, omdat dat de fijnste manier is om op te groeien.  Het is ook de enige.

Wat weinig mensen weten is dat het brabbeltaaltje van kinderen wel degelijk verstaanbaar is onder elkaar. Ze zouden zo verder kunnen doen, tot ze volwassen zijn. Maar ze doen het niet, omdat ze slim genoeg zijn, en omdat ze beseffen dat het anders nog moeilijker communiceren wordt met die lastige volwassenen, die maar niets willen begrijpen, van hoe een kind echt in elkaar zit.

Ruben was er op die manier al achter gekomen – via een iets ouder neefje, dat nog net in staat was om brabbel met mensenspeak te combineren – dat het na verloop van tijd allemaal wat slijt. Dat het een beetje moeilijk wordt voor de grote mensen, om het vol te houden, met die liefde en warmte. Ze moeten zich terug concentreren op de dingen die hen bezig houden, hun werk, hun centen, hun relaties, en -toegegeven – zo’n opgroeiende baby, dat kan al wel eens lastig zijn. En slaap afhalen, en agenda’s doorkruisen met kinderziektes.

Zijn oudere neefje had hem gezegd dat je op zo’n moment heel goed voelt dat de grote mensen ook een beetje ziek zijn. Ze hebben er zelfs een naam voor , iets moeilijks, zoals STRETSS of zo, het had te maken met snuwen, of znuwen, senuwachtigheid… alleszins een moeilijk woord. En dat het dan allemaal iets ruwer aangepakt wordt. De pamper wordt sneller aangedaan, je moet sneller slapen, het fruitpapje wordt naar binnengevorkt aan een tempo waar je onvermijdelijk door moest kotsen. Nog grotere stretts bij de mensen… Neen, geen fijne periode, voor een baby, om door te gaan. Maar het betert, als je wat groter wordt en opnieuw zelf dingen kunt doen. Alleen is het jammer dat je dan al wat ontgoocheld bent in de mensen, waardoor je ogen wat doffer gaan staan. Je moet het zelf doen… Zo jammer.

Ruben wist gewoon dat dat bij hem niet het geval zou zijn. Zijn mama en papa spraken altijd rustig,  en ze waren lief. En er waren nog zoveel andere mensen, vooral die ene daar, zijn peter…. Het kon toch niet zijn dat die ook zou veranderen?

Ruben vond het altijd erg fijn bij peter, omdat die ook nog zo leuk, fijn rook, en heel zacht en lief met hem omging. Hij wist gewoon dat dat wel goed zou komen, en blijven.  En dat zijn ogen helder zouden blijven tot hij erg groot was en zelf ook kindjes zou hebben.

En hij zou er alles aan doen om hun oogjes helder en vrolijk te houden! Misschien mocht hij zelf ook peter worden…

Advertenties

Over guidooohh

Mensch, thirsty for life, interested in human interaction and curious about stupidity in general

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: