Opa en de verhalen

Opa (@yveshanoulle)

Alle kleinkinderen waren dol op opa. Daar waren wel wat redenen voor te bedenken.  Opa was eigenlijk net zo ondeugend als zij zelf. Sterker nog, opa durfde dingen doen, waar zijn alleen maar konden van dromen. Het leek wel of hij nergens schrik voor had. Dat kwam natuurlijk omdat opa al zoveel had meegemaakt.  Opa had al met alles en iedereen gesproken, en hij wist wat er gebeurde in de wereld. Dat had hij hen zelf verteld.

De kleinkinderen wisten eigenlijk niet zo goed wanneer het het leukst was bij opa. Als ze hem voor zich alleen hadden of als ze er allemaal samen waren.  Je kon het nooit op voorhand weten ook, dat was het vreemde. Soms was opa erg ernstig, en dachten ze dat ze hem niet mochten storen, omdat hij zo geleerd-ernstig in een boek zat te lezen. Dat was natuurlijk een toverboek, met wijze spreuken in, zodat hij boze geesten kon bezweren.  Of als hij zat te schrijven. Waarschijnlijk was dat het boek van al zijn avonturen en belevenissen, wat ze later zouden mogen lezen als hij dood ging.

Ach neen, hoe dom. Opa ging immers nooit dood, daarvoor had hij al lang een drankje uitgevonden. Opa was er immers altijd geweest en zou er altijd zijn. Zelfs hun eigen papa’s hadden opa altijd gekend, en die waren toch ook al behoorlijk oud. Neen, opa, die was er om te blijven.  Maar net als ze dachten dat opa druk bezig was met lezen of schrijven, dan wilde het wel eens gebeuren dat hij hen met zijn diepe stem even bij hem riep…

En dat was leuk, want dan kwam er altijd een verhaaltje, of dan ging hij met hen in de keuken, en dan probeerden ze samen zoveel mogelijk koekjes en snoepjes af te troggelen van oma. Dat lukte wel, want als ze ze niet kregen dan nam opa ze stiekem achter de rug van oma. Zo leek het toch, maar dat was eerder een spelletje, want oma sloeg dan plagerig op zijn handen en joeg hen dan samen buiten. Dan was het nog leuker, want dan speelden ze in de tuin.

Met opa was dat eigenlijk niet echt spelen. Hij leerde hen dingen. Hij kon ontzettend goed knutselen, en dingen repareren, en hij wist bijvoorbeeld ook hoe je konijnen en kippen moest slachten. Of een fietsband plakken, een boog maken, of een bootje snijden uit hout. Dat was wel zo leuk aan opa.  Opa kon alles, en hij had ook een zakmes. Een heel oud, maar een heel scherp. soms schilde hij daar een appel mee, maar de kinderen waren er vast van overtuigd dat hij daar ook al krokodillen en monsters mee had gekeeld.

Dikwijls ging hij ook gewoon ergens zitten, en begon te vertellen. Over vroeger, en hoe hij ergens met zijn vrienden van toen in een beek gesprongen was, en hoe ze dan zwommen, in hun blote flieters. Leuk moet dat geweest zijn. Of hoe ze wel eens een appel uit een boomgaard durfden halen, tot de boer achter hen kwam gerend.

Geen van de kleinkinderen kon zich dat goed voorstellen, maar het stond wel vast dat opa heel veel avonturen meegemaakt had. Hij wist immers overal over te vertellen. Soms deden ze dan spelletjes, en zochten de meest gekke combinaties. ‘Vertel nog eens over de Chinezen in Afrika, opa?’ En dan begon hij te vertellen. Dat kon hij goed. En er was geen verhaal of vraag zo gek, of hij kende het. Hij vertelde er dan ook over, zo goed dat ook de grote mensen luisterden en lachten.

En als er feestjes waren, dan deed hij altijd weer gekke of onverwachte dingen. Soms was hij een indiaan, soms viel hij in slaap, soms stond hij te dansen, of zong hij oude liedjes. Het hield niet op.

Het zou nooit ophouden, daarvoor was opa te vrolijk. Die zou ook nog opa worden van hun kindjes, dat zou je wel zien…

Advertenties

Over guidooohh

Mensch, thirsty for life, interested in human interaction and curious about stupidity in general

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: